Gert Timmerman
de digitale timmerman

Case PodcastFeed

 
 

Vanuit RadioViaInternet.nl zag ik de populariteit van podcast komen. Ook zag ik dat er nog geen Nederlandse podcast hosting bestond met servers in Nederland en Europa. 1 + 1 = 3, dus begon ik in november 2019 aan PodcastFeed te werken

Oplossing bedenken

Met dit project begon ik met een Minimum Viable Product (MVP) op te stellen: wat heb ik minimaal aan functionaliteiten nodig om enigzins geloofwaardig podcast hosting aan te kunnen bieden. Het voordeel van een MVP is dat je snel je product lanceren en snel merkt of het potentie is.

Vervolgens heb ik een Trello bord aangemaakt en daar de planning gemaalt. Ik doe dat met de kanban methode: een backlog lijst en een todo, bezig en klaar lijst. De todo's maak ik volgens de Agile User Stories methode, deze methode zorgt ervoor dat je een voordeel voor een specieke gebruiker omschrijft. Het voordeel is dat je uitgangspunt altijd de gebruiker is en je moet nadenken wat het voordeel precies is. Je kunt dan direct inschatten of dit een groot voordeel is of niet.

Ontwerp

Ik ben visueel ingesteld, dus maak ik het liefst zo snel mogelijk een interactieve prototype. Doordat je snel kunt zien hoe het product wordt, krijg je er beter een gevoel bij en kan je beter en sneller inschatten welke functionaliteiten belangrijk zijn en welke niet. Ook kan je snel de stappen van de gebruiker doorlopen (user flows) zodat je precies ziet wat er gemaakt moet worden en hoe je het nog gemakkelijker kunt maken voor de gebruiker.

Als de belangrijkste user-flows in kaart zijn gebracht ga ik bezig met het visual design, de look en feel. Het interactieve prototype is meestal een soort schets en met het visual design bepaal je de beelstijl: vormen, lettertypen, kleuren, etc.

In deze fase gebruik ik altijd Adobe XD, een programma speciaal gemaakt voor UI/UX design.

Ontwikkeling

En dan begint de bouw. Doordat de vorige fases uitvoerig zijn gedaan, hoeft er bij de ontwikkeling zelf niet meer zoveel nadedacht te worden over wat er gemaakt moet worden en hoe dat er uit komt te zien. In deze fase kan je wel de puntjes op de i zetten wat betreft gebruikersbeleving, soms kan je door een animatie of een iets langere laadtijd een betere feedback geven aan de gebruiker. Hierbij gaat het om fingerspitzen gevoel, 1 pixel of 1 microseconde kan dan een wereld van verschil maken.

Functionaliteiten

Een aantal functionaliteiten die ik gemaakt heb voor dit project

Denk je naar aanleiding van deze case: "ik moet toch eens met die Gert praten"? Dan vind ik dat fantastisch, echt waar! 😘

Het gemakkelijkste is om op mijn telefoonnummer of emailadres hieronder te klikken, dan gaat de rest vanzelf.